Zakaj telefon ali aplikacija šteka, zmrzuje in ne dela dobro

Uporabniki pametnih telefonov in tablic imajo v povprečuju v svojih napravah nameščenih od 20 do 35 aplikacij. Delovanje telefona ali tablice pri polni obremenitvi tako ne bo nikoli dobro, kaj šele, da bi delovala naprava optimalna. Da preprečimo zmrzovanje (štekanje) pametne naprave ali aplikacije lahko veliko postori uporabnik sam. Raje aplikacije uporabljati spletno preko mobilne verzije.

Delovanje pametnega telefona je odvisno njegove strojne in programske opreme (procesor, spomin, trdi disk…) in predvsem od naloženega balasta (aplikacij, iger…) s katerimi sami sebe prepričujejo, da jih potrebujejo, da bo naše življenje boljše, bolj moderno. Ko telefon opremimo z vsemi možnimi aplikacijami sledi stres, sivi lasje in slaba volja. Krivi so vsi, od slabega aparata, do proizvajalca. Po nekaj mesecih se sopihanja in zmrzovanja aplikacij ali telefona naveličamo in vse, kar si želimo je spet nov telefon.

Pa res rabim nov telefon?

V veliko primerih, ko sem dobil napravo v roke se je izkazalo, da je telefon ali tablica še zelo uporabna in je panika po zmoglivejši aparaturu odveč. Osebno brez nekaj apps res ne morem. Recimo; Viber, Whatsapp in Google Maps so dodatki, ki jih s pridom izrabljam, če že uporabljam smarthphone. Mnogo aplikacij pa se da prav tako dobro uporabljati spletno v mobilni različici.

Kaj lahko naredim, da bo pametni telefon deloval bolje?

Vsak je svojega telefona šef. Če sam ne, kdo drug bo skrbel za tvoj, vaš, telefon. Nasvet ali dva, kako razbremeniti telefon z android operacijskim sistemom:

  • nalagajte čim manj aplikacij (zgolj apps, ki jih ne moremo uporabljati spletno – več o tem v nadaljevanju),
  • redno čistite predpomnilnik in odvečno vsebino, tudi prenose (downloade), v večini naprav so tovrstni pripomočki (skrbnik naprave) že integrirani v napravo (glej sliko – optimizator) in si to lahko prenesete na namizje,
  • brišite ali prenešajte stare video vsebine na trdi disk ali računalnik,
  • prednastavite posodabljanje naprave na wifi in z vašim predhodnim dovoljenjem (ko res ne rabite aparata, da se ta v miru posodobi),
  • v nastavitvah izklopite delovanje nepotrebnih ali nenujnih aplikacj v ozadju…

Kaj pomeni uporabljati aplikacije spletno, v web mobilni spletni različici?

Spletna uporaba aplikacije pomeni, da greste preko brskalnika na spletno stran (web), ki ponuja storitev. Na primer; Če želite uporabljati twitter, google prevajalnik, pretvornik valut, v brskalniku (browswerju) najprej poiščite lokacijo. Ko ste na URL želeni spletni strani (m.twitter.com…) z aplikacijo v brskalniku poiščite funkcijsko tipko dodajanja spletne strani na začetni zaslon. Klik na dodaj. Funkcija vam punudi možnost poimenovanja (recimo samo “TW ali Twitter”) in potrdite. Voila. Vsakokrat, ko kliknete na bližnjico, ki ste jo ustvarili se vam odpre Twitter o katerem govorimo.

Ko aplikacijo uporabljate spletno ta teče preko brskalnika, ki že tako večino časa program teče v ozadju. Če bi uporabljali Twitter app, pa bi v ozadju procesor in predpomnilnik obremenjevala še TW aplikacija. Spletna mobilna verzija je bolj priporočljiva tudi z vidika varstva osebnih podatkov. Saj veste kaj in kakšna dovoljenja vse odobrite in potrdite lastniku razvijalcu (ponudniki) pred prenosom aplikacije, mar ne? Tudi dostop do slik, videov, telefonskega imenika, kamere, mikrofona. Zakaj pa mislite, da proizvajalci pametnih naprav mnoge aplikacije že integrirajo v napravo? Da jih vi ne morete odstraniti.