Trimčkanje po naravnih smetiščih

Prva tura trimčkanja po naravnih smetiščih je že daleč za mano, a druga bo bolj vztrajna in naj služi tudi, kot poziv blogerjem v skupni akciji.

Zadnje tedne, ko si spet vzamem nekaj več časa za rekreacijo v naravi ali le sprehod, opažam, da je podoba izpred mesecev še veliko slabša. Slika divjih odlagališč odpadkov postaja prava katastrofa, prestopniki pa vse drznejši. Res škoda, da nisem z začetim nadaljeval, saj dobili bi relavantno sliko, ki je pokazatelj prave onesnaževalske katastrofe.

Nekatare ljudje so v zadnjem obdobju postali bolj občutljivi na okolico, tisti drugi pa še predrznejši in še bolj neodgovorni. Problematika črnih odlagališč v naravi je prerasla vse meje. Družba vidno opozarja, a odgovorni, kot da so gluhi in ne storijo kaj dosti.
Sem in tja sem vseeno uspelo zabeležiti kakšen še posebej drzen prestopek divjega odlagališča. Eno teh že omenjenih sem preveril po nekaj mesecih.

Ugotovitev: slika slabša, kot tedaj!

Resnično najdeš prav vse. Prednjačijo avtomobilske gume, pohištva, vse vrst tehnike in gradbenega materiala, avtomobilske opreme, da številne predmete, ki vsebujejo nevarne kemične snovi ne omenjam. Ne morem pozabiti prispevka iz Financ, pa besed sedaj novomeškega župana Alojza Muhiča, pred tem direktorja novomeške Komunale, da so pred leti odpravili skoraj vsa črna odlagališča. Če bi bilo to res, lahko danes zagotovo rečem, da so iztrebljena odlagališča dobila na vsako odpravljeno divje oglagališče ducat novih oz.so se podeseterila.

Govori se o vsesplošna podražitev komunalnih storitev, zato je res skrajni čas, da tudi ljudje zahtevamo potrebne sankcije glede tega. Odstranjevanje črnih odlagališč ni niti približno poceni postopek.
Pisanje ne naredi tako korenitega učinka, kot vizualna podoba, zato bom tudi v bodoče objavil slike s potrebnimi podrobnostmi o divjih odlagališčih.
To odlagališče sem poslikal pred tremi meseci, danes sem preveril in opazil še dodatno navlako. Nedaleč proč sem naletel še na druge kupe smeti, kar na treh mestih. Verjeli ali ne, dva od teh črnih odlagališč so povsem ob glavni cesti, na relaciji Novo mesto-Mirna Peč, sto metrov proč od naselja Brezje( Žabjak) v Bršljinu. Več kot pol leta že služita za lepšo idilo vsem mimovozečim!

Takšne sramote si nebi smelo privoščiti nobeno mesto! Z malo vztrajnosti, predvsem pa želje, bi gotovo odkrili povzročitelje. Namreč, vidno je, da odpadke nekdo redno dovaža.

Poročajte o DIVJIH-ČRNIH ODLAGALIŠČIH ODPADKOV!