Izbrisana delovna doba in ukradeni prostovoljni prispevki za pokojninsko dobo

Več, kot 20.000 Slovencev je v obdobju od leta 2000 (tudi prej) pa vse do 2012, ko so bili brez službe, vsak mesec plačevalo po 57 evrov za pokojninsko dobo.  Ta sredstva s katerimi so nezaposleni legitimno kupili pokojninsko dobo so potem socialdemokrati in erjavčevi upokojenci samoplačnikom izbrisali.

Pred leti je bilo obdobje, ko je oblast vzpodbujala nezaposlene in tiste na zavodu za zaposlovanje, da je “bolje stradati” in denar od preživetja nakazovati Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje saj, češ, se bo to na stara leta izplačalo. Šele pet let po ropu in kao izbrisu delovne dobe pa na dan pricurlja informacija, da so samoplačniki bili oropani vplačil in z njimi pripadajoče pokojninske oziroma delovne dobe (delovni staž), ki so jo z leti odrekanj marljivo plačevali! Tisto leto (september 2017), ko je tragična vest o kraji delovne dobe samoplačnikom pricurljala na dan je vlada SD razburjenje piarovsko zatrla v kali rekoč, da je vložen predlog spremembe zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2). To je bil jesenski utrinek, ki do danes ni doživel kakšne vidne reprize. Upanje več deset tisoč ljudem, ki so prostovoljno vplačevali prispevke za obvezno pokojninsko zavarovanje in jih je pokojninska reforma po njihovem mnenju oškodovala, spet tli že leto in pol.

17. september 2017: Poslanski skupini SD in Desus sta včeraj v parlamentarni postopek vložili predlog spremembe zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), s katerim želita, kot je dejal vodja poslancev SD Matjaž Han, popraviti anomalije, ki so se pokazale po uveljavitvi pokojninske reforme leta 2012. Ta je sicer dobra in daje rezultate, eno skupino ljudi pa je prikrajšala, se strinja Han.

Mi je nekoč pravil znanec, da ga je komunalno podjetje, ki je mimogrede bilo mlajše od njegove hiše, z uradnim dopisom pozvalo, da ima kanalizacijo na črno, in da mora takoj poravnati komunalni prispevek. Vsi ki imamo hiše vemo, da znesek za komunalni priključek ni mizeren znesek. Precej nejevoljen in vztrajen je ta potem brskal po domačih papirjih in na koncu našel obledel trideset let star račun. Odmaširal je na Komunalo in šokiral tamkajšnje zaposlene. Sliko o zagati na podjetju si lahko ustvarite sami. Ni potrebno dodatno pojasnilo. Takšnih pozivov je Komunala poslala več sto ali tisoč. Prepričan sem, da vsi niso imeli potrdila o plačilu. Koliko jih je nasedlo poizkusu prevare ne bomo nikoli izvedeli, ker bogaboječ znanec ni podal ovadbe ali vsaj uradnega zaznamka zoper združbo d.d., ki si je absurden podvig privoščila.

Plačevanje prostovoljnih socialnih in pokojninski prispevkov za delovno dobo se mi zdi zrcalna slika znančeve dogodivščine. Probaš. Če rata rata, če ne pa bi morala biti železna vrata. In zakaj niso???

Če si bil naiven poštenjak, če si ostal brez zaposlitve, in če si prisegal na tradicionalno upokojitev si imel le en možnost, da si zagotoviš zadostno število let delovne dobe za normalno upokojitev. Denar namesto za hrano v Tuš si dajal Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Te namenske prispevke je ZPIZ leta in leta veselo jemal. ZPIZ je ne malo komu celo grozil z izvršbo v kolikor položnice ali dveh, ker ni imeli denarja, ni obveznosti, ki si jo je mimogrede zadal sam, poravnal pravočasno. Javna tajna je, da ZPIZ najbolj radodarno tala tisti, ki njim nikoli ni zares nakazoval sredstev, ki bi jih sam ustvaril. Stric iz ozadja ali stranka iz ozadja pri tej prevari je, kdo drug ko socialdemokrati, spet. Ta skrajno leva in fanatično rdeča stranka SD (vlado je vodil Borut Pahor) je v tandemu s stranko DeSUS (večni predsednik Karel Erjavec) leta 2012 potiho sprejeli sumljiv zakon ali kao neko reformo in te vplačane prispevke dobesedno izbrisala in z njimi tudi pridobljeno in preplačano pokojninsko dobo. In kolikor smo z leti vlade spoznali do obisti je bolj verjetno, da zavezancem pokojninske dobe nikoli niso izbrisali, ker je verjetno prostovoljnim vplačnikom nikoli niti vpisali niso.

To ni edina nečednost, ki se jo je uzakonilo takrat, saj je vlada bila mesece v prostem padu, zakone in uredbe pa so divje sprejemali na zalogo. Na koncu je ta nesrečna vlada tudi zares padla.

Zdajšnja slovenska vlada se je na to temo zavila v molk, zavrača in ignorira vsakršno vprašanje na to temo. Po spletu je bilo zastavljenih že nemalo vprašanj.


Kakšne pravice ima državljan, ko ali če ga pristojni organi ignorirajo?

Skoraj mesec je že. 1. marca sem še zadnjič zastavil vprašanje:

Odgovor enak prejšnjemu: “Vlada Republike Slovenije je vsemogočna in zato ima pravico ignorirati vsakršno še tako pomembno vprašanje, če to škodi njenemu ugledu?”

Slovenska pokojninska shema je tako ali tako piramidna. Izhaja še iz časov, ko so si igro za svoje potrebe omislili partijci, sedaj njihovi fanatični privrženci ali nasledniki, ki še vedno iz pokojninske blagajne sisajo največ.

Kakorkoli obrneš je rezultat isti. Če je vlada prostovoljnim plačnikom ZPIZ izbrisala pokojninsko dobo je prostovoljno vplačene prispevke ukradla in državljane oropala. Vplačnikov nikoli o tem niso pisno ali medijsko obvestili. Seveda imajo izbrisani svoje pravice, pravico do nadomestil, odškodnin etc.

Če se že nihče ne vpraša, kako je tem ljudem in kaj vse jim javni uslužbenci in država povzročajo, naj se vpraša: “Kaj pa če kdo najde porumenele položnice?”