Najhitrejše živali

Devel Sixteen je trenutno najhitrejši med bencinskimi zvermi. Sokol Peregrine pa je zver iz mesa in perja, ki se solidno kosa s pet tisoč konjskimi močmi na štirih kolesih. Najhitrejši človek Bolt daleč zadaj.

S 320 miljami na uro (mph) oziroma magičnimi 515 km/h Devel Sixteen niti ni toliko hitrejši od najhitrejšega živega bitja, živali, ptiča, od sokola Peregrina. Sta pa streli precej pred Homo Sapiensom, saj najhitrejši človek na svetu ever, Usain Bolt, je več, kot desetkrat počasnejšo od sokola. Njegova maksimalna hitrost je do 45 km/h.

Katera so najhitrejša živa bitja, kako hitro teče gepard, antilopa, kako hitro leti golob…?

Sokol Peregrine, lahko med spustom doseže hitrost do vrtoglavih 400 kilometrov na uro. Don’t forget, SSC Devel 16 svojo moč in hitrost črpa iz quatroturbo (štiri-turbinski) pogona 12.3-litrskega V16 motorja s kar 5.000 konjskimi močmi. Jesus!

Top 12 najhitrejših živali na svetu – najhitrejša živa bitja na planetu:

1. Sokol selec ali peregrine doseže skoraj magičnih 400 km/h (389 km/h)

Sokole peregrine živi širom po svetu. To je ptica roparica, ki ima posebne nosnice, katere ji omogočajo, da hkrati diha in uravnava zračni tlak. Poleg serijske opreme ima sokol še dodatno opremo za tovrstne hitrostne podvige. Namreč ima tudi tretje veke, katere delujejo kot avtomobilski brisalci, ki čistijo  umazanijo.

2. Zlati orel lahko leti s hitrostjo do 322 km/h

Golden Eagle ima neverjetno sposobnost orientacije in spreminjanje smeri v zraku. Njegovi pospeški so primerljivi z najboljšimi športnimi avtomobili. Ko gre za plen, in če je lakota, ta lahko doseže hitrost do preko 320 km/h.

3. Črni hudournik doseže 161 km/h

Črni hudournik (Apus apus), je lastovki podoben ptič. Od lastovk ga ločimo po temnem spodnjem delu telesa in velikosti ter srpasti obliki peruti. Zraste od 17 do 18,5 cm v dolžino, razpon kril doseže med 40 in 44 cm.

4. Mehiški buldoški netopir doseže hitrost 159 km/h

Statistični podatki o populaciji Batmana from Mexico so precej uganka. Odrasli mehiški netopirji so težki zgolj in samo cirka 13 gramov. Mehiški netopirji so tako tudi najhitrejši sesalci na svetu.

5. Golob leti do 149 km/h

Na videz leni golobi, najštevilčnejši ptiči prestolnic, so prav tako ena najhitrejši živali na svetu in lahko  preletijo velike razdalje brez postanka do cca 600 kilometrov plus. Njegova brzina je markirana na 149 km/h.

6. Obad (Horsefly) leti s 145 km/h

Obadi je tisti debeli insekt, ki teži konjem. Včasih tudi drugim živalim. Zaradi svoje nadležnosti ima srečo, da ga je narava obdarila z neverjetno hitrostjo. Obad je najhitrejši insek in doseže hitrost blizu 150 km/h.

7. Ostroška goska (spur-winged goos) doseže hitrost 142 km/h

Ostroška goska je velika ptica iz družine Anatidae (gosi in race) vendar se anatomsko zelo razlikuje od obeh. Mere odrasle se gibljejo med 75 in 115 cm in lahko živi od 30 do 45 let dolgo. Teža od 4 – 6,8 kg pa tudi do 10 kg.

8. Črni marlin plava s hitrostjo 129 km/h

Črni marlin je riba. Živi v oceanu in je najhitrejše vodno bitje. Plava s hitrostjo cirka 130 km/h in težko ji uideš s serijskim gliserjem.

9. Sivoglavi albatros doseže 127 km/h

Sivoglavi albatros leti s hitrostjo 127 km/h in to hitros vzdržuje več ur. Njegov 2 metra in 20 centimetrov širok razpon kril mu pomaga doseči veliko hitros in le to tudi ohranjati.

10. Gepard doseže 120 km/h

Gepart je najhitrejše štirinožno bitje. Je kopenska žival, katere pospešek še danes lovijo najboljše športne znamke avtomobilov. Od 0-100 km/h pospeši v samo treh sekundah. Ko lovi razvije hitrost  do 120 km/h. Za razliko Sivoglavega albatrosa gepard lahko maksimalno hitrost vzdržuje le pol minute.

11. Sailfish plava do 109 km/h

Sailfish v enem samem letu zraste na dolžino od 120 do 150 cm. Svoj čas je veljal za najhitrejšo ribo, a se čez čas izračunali, da je maksimalna dosežena hitrost plavanja okoli 109 km/h, prsno.

12. Noj teče okoli 97 km/h

Veliki ptič, ki ne leta je hitrejši od gazele. Hitrost, ki jo doseže noj je 97 km/h. Gotovo pa je tudi med noji Bolt, ki preseže 100 km/h.