Lepa pohodniška destinacija s čudovitim razgledom za kratek izlet

Moram reči, da mi je Markova glava ena najlepših razgledniških točk na Dolenjskem. Hkrati je to lite nezahtevna in atraktivna pohodniška destinacija, s čudovito razgledniško točko in pogledom na Črmošnjiško dolino.

Zadnje lepe dni, ko jesen že k zimi drvi res ni pametno zabijati za računalnikom. Čeprav sem prehodil že vse poti, se vedno kakšna nova najde. Markov glava je ena lepših, ki sem jo odril pred kratkim in to prav po naključju. V pravi sončni svetlobi je pogled kratkomalo nerealen. Res žametna slika Črmošnjiške kotline z okolico, ki praktnično leži pod tvojimi nogami. Po vznožju se razrostira Divji potok, ki velja za nekakšno neokrnjeno naravo s potočkom in številnimi jezovi in slapi. Priporočam prehoditi tudi to destinacijo.

Markova glava je hrib, lahko bi rekli tudi vrh ker gol kamniti vrh spominja na kakšno alpsko goro, ki se nahaja nad Črmošnjiško dolino in pripada občini Semič. Njegova nadmorska višina je 755 metrov. Vrh krasi velik kovinski križ in za počitek klopic za vsako rit. Nanj prilezete ali pritečete lahko z dveh strani, saj je pešpot tehnično nezahtevna trasa. S strani Črmošnjic via Srednja vas ali pa iz smeri Rožnega dola čez Vimol. Tudi Vimol je pohodniška točka v idiličnem okolju, ki se jo splača obiskati. Jaz sem se parkiral na razcepu za Vimol, to je cca 2,5 km višje od glavne ceste Laze – Semič, ker sem na Vimol že bil. Tokrat sem do vrha Markove glave, za 2,7 km, potreboval 30 minut. Premagal sem 190 metrov višinske razlike. Nazaj v dolino je šlo še 5 minut hitreje. Se pravi za 5,4 kilometra čudovite rekreacije ali izleta, s tem da na vrhu ruknete enega ali eno, takratko, rabite cirka eno uro, plus čas do Vimola in domov.

Čeprav mi je, kot za stavo, na vrhu ugasnil telefon, vam realnega ambienta in pogleda nikakor s sliko ne bi mogel pričarati. Pot pod noge.