Osmo čudo

O Michaelu Jacksonu, glasbeni legendi!
Eno par  svetovnih čudes, danes tako poudarjenega t.i.’starega’ sveta, je poznanih vsakomur. Imenovalo jih je ljudstvo, ker so se v očeh bogaboječega človeka zdela tako veličastna –  incredibile, da si zaslužijo mesto na oltarju čaščenja. Večini teh je še vedno na mestu, kot nekoč davno in so predvsem materialnega izvora. Tudi sodobne človekove predstave o svetovnih čudesih so zavoljo nedojemanja še vedno precej mistične. Načeloma pa vem kakšna reakcija me je spreletela,  ko sem postal ob vznožju  Keopsovo piramide in zrl v kup simetrično zloženega kamenja. Momentalna  odpoved razum in  razmišljanje poteka z odprtimi ust.

Torej  je jasno, čemu svetovna čudesa?

Danes na to epohalno lestvico vsiljujejo ljudje  svoje produkte, nekaj ob čemer smo celo odraščali in za kar večinoma obstaj ni nikomur nedoumljiv.

A res nekdo ve vse, ko pa  ob prvem neznanem virusu gripe za krivdo obsodi nerazumno primitivno bitje s tradicionalnega menija?

Že davno sem v enem glasbene časopisu prebral  članek, kjer je avtor označil Michael Jackson za osmo svetovno čudo. Pevec je bil desetletja  živi mit. Spremenjena barva kože, preoblikovane obrazne potez, nadnaravni moving, manipulacija z množico,  neizmerno bogatstvo, preprosto untouchable… Takole na oko, fantastičen približek nekemu čudesu.

Skoraj štirinajst dni je mimo, odkar Michael ne tepta več tal, a  ni opaziti, da bi dež zapisov o  fenomenu po imenu Jackson pojenjal.

Jaz ne dvomim, da ne bo minil  sleherni dan v naslednjih letih, ko bo nekdo, nekje, namenile vsaj en spomin nanj in s tem potrdil njegovo nesmrtnost, ki jo je skozi glasbo vtrl vsem glasbenim generacijam.

Majklu, kot ga je Balkan rado poimenoval moram nekaj vrstic ‘ in memoriam’ pridati tudi sam, četudi pozno, saj njegova  Billy Jean mi je obrazploložila prenekateri turoben trenutek.  Majkl je imel recept, tako za klasičnega fanatika, kot zapriseženega metalca.

Torej o Majklu vse naj, o temu suhljatemu in  energičnem bitju, s smislom za ritem in sound, ki je plemenitil glasbeno sfero in tudi rumeni tisk. A afere iz rumenega ljudi, ki so zrli vanj skozi glasbo, poveličevali njegove trilerje, utelešeni moonwalk…,  niso prelisičile. Preko 1 mrd posameznikov, ne glede na barvo kože, versko pripadnost in starost, ki je tako ali drugače spremljala, njegovo pogrebno ceremonijo, je velik dokaz. Tudi o njegovih fenomenalnih  videih, je težko diskutirati, saj so bili svoj čas tako visoko, da bi še in sploh danes, njihov pojem morali z zakonom spraviti v učbenikih iz katerih bi črpali vsi današnji kvazi umetniki,  režiserji in producenti tovrstnega žanra. Večini svoja miselna sranja uspejo zabeleži v gibljive slike, na način razumljiv le smotanim glavam samopromotorjev, ne pa izvajalcem samim, še manj ljudem, katerim so namenjeni. Ja  vem zlajdran resnica, vsakdo se  želi popeljati na  krilih slave, četudi za ceno  drugega.

Še vedno nerazumljivo, da kljub vsej nedotakljivosti in premoženju je Majkla nekomu uspelo izbezati iz rajskega Neverlanda in ga postaviti  na kolena. Po vseh režijah je bilo le  vprašanje časa, kdaj in kako najbolj koristiti na novo spleteno nišo.  Enostavno so želei njegovo misteriozno drobno silhueto spet pod sojem odrskih reflektorjev. Kajpak ne na način s katerim je Majkl zažgal kar nekaj generacij, ampak kot plastificirano osebnost,  nebelega, nečrnega wonderboya, v stilu cirkuške figure, ki bi  trgala platnice tabloidov s svojo veličino, po drugi strani  pa zasmehovanjem.

Majklu sta uspela dva velika meta. Za srečo so potrebni trije. Klonil je po človeško in izgubil  boj, katerega  doslej še ni dobil nihče.

Kdor še ni dojeli. Majkl je za spletne dnevnike naredil toliko, kot v zadnjem obdobju redko kdo. On je tisti, ki  je bloge povzdignil level višje. Bližje spletnim zaslužkarskim portalom, ki sejejo informacije brez  duše.  Blogi so splet in svet prepletli s čustvi, mislimi, žalostjo, solzami in ljubeznijo.  Niti za vzorec jih nsem našel, ki bi se zoperstavljali gmoti nesmrtnih spominov.

Blogi so bili odsev pravega reality showa!

0

Nedavni prispevki

2 Thoughts to “Osmo čudo”

  1. domen

    Jacko je bil car!

    0

Leave a Comment